Altın, asla kararmaması, oksitlenmemesi ve paslanmaması ile öne çıkan ve doğada saf sarı rengi ile bulunan bir madendir. Latince ismi “Aurum” olan altının kimyasal element simgesi AU’dur. Günümüzde, para basımından mücevherat ve elektronik cihaz yapımına kadar birçok alanda kullanılan altının, çok yumuşak bir element olması nedeniyle, saf yani “has altın” haliyle işlenmesi mümkün değildir. Mücevher yapımında kullanılabilmesi için, bakır, gümüş, çinko gibi elementlerle alaşım haline getirilen altın, kullanılan elemente ve karışım oranına göre farklı renk ve ayarlarda karşımıza çıkar. Altının değerini ve özelliklerini belirleyen renk ve ayar ayrıntıları hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Altının mücevher yapımında kullanılması amacıyla bakır, gümüş, pirinç gibi farklı elementler ile karıştırılması sonucunda ortaya çıkan 4 temel altın sarı altın, beyaz altın, yeşil altın ve kırmızı (pembe) altındır.
Kuyumculuk ve mücevherat alanında çalışan tüm firmalar, katkı oranlarını aşmamak koşuluyla altına nikel, paladyum, kalay gibi madenleri ekleyebilirler ama katkı miktarı sabit olduğu için, altının ayarında herhangi bir değişiklik olmaz. Bu nedenle, altının rengi fiyatını etkilememektedir ve altınının fiyatını belirleyen asıl unsur ayardır. Örneğin, aynı özelliklere sahip 22 ayar bir beyaz altın ile rose altın arasında herhangi bir fiyat farkı bulunmaz.
Altın ayarı aslında altının saflık derecesini belirtmektedir ve doğada %100 saf oranda altın bulunmadığı için, altın ayarları 24 ayarı ifade eden binde 999,9 saflık oranından başlamaktadır. Altın ayarlarında kullanılan altın oranı sabit olduğu için, her üretimci bu oranlara uymak zorundadır ve aynı ayara sahip iki altın arasında farklı karışım oranına sahip elementler olsa dâhi altın oranı sabit olmak zorundadır. Türkiye’de kullanılan altın ayarları ve içermesi gereken altın miktarları ise tablodaki gibidir:
Altın Ayarı
Altın Oranı (Binde)
Katkı Maddesi Oranı (Binde)
24 Ayar
999,9
0,1
22 Ayar
916
84
18 Ayar
750
250
14 Ayar
585
415
8 Ayar
333
667
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi renk altın daha değerlidir?
Altının rengi yalnızca altın ile karıştırılan elementlerin oranına göre belirlenir ve içindeki altın oranı sahiptir. Bu nedenle, altının ayarı değişmediği sürece rengindeki herhangi bir değişim fiyatını etkilemez.
Rose altın mı daha pahalıdır yoksa beyaz altın mı?
Aynı ayardaki beyaz altın da rose altın da aynı fiyata sahiptir.
Beyaz altın mı daha pahalıdır yoksa sarı altın mı?
Halk arasında sarı altın diye anılan altın aslında kuyumculuktaki yeşil altındır ve aynı ayardaki yeşil altın ile beyaz altın arasında fiyat farkı yoktur.
Altının rengi değişir mi?
Altın oksitlenmeye girmeyen bir element olduğu için, altının rengi zamanla değişmez. Ancak, beyaz altının dışındaki rodyum kaplaması zamanla zarar görerek parlaklığın azalmasına sebep olabilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.